U heeft een mooie tuin en mooie bloem borders met vele kleuren waar u dagelijks van geniet en dan is onkruid een ongewenste plant waar u niet op zit te wachten.

Maar onkruid in de borders is meestal een teken dat de border te weinig onderhouden wordt of dat er te veel onbegroeide plekken aanwezig zijn zodat onkruid de kans krijgt om daar te groeien.

Hoe kun je onkruid verwijderen uit  de border?

Onkruid kan je op verschillende manieren verwijderen uit de border. De meest voorkomende manieren staan hieronder in het overzicht:

  • Wieden
  • Schoffelen
  • Steken
  • Onkruidbestrijdingsmiddelen

Wieden is het handmatig verwijderen van de grotere onkruiden in een border. Dit is een van de meest voorkomende manier van het onkruidvrij maken van een border. Het voordeel hiervan is dat de wortels van de onkruiden vaak in zijn geheel mee getrokken worden en er dus een zeer geringe kans op uitloop is. Weg = Weg

Schoffelen is ook een veel toegepaste manier van het verwijderen van onkruiden in de borders. Door het los maken van de toplaag van de bodem liggen de onkruiden voor het oprapen. Vaak is schoffelen na het wieden een goede manier voor het schoonmaken van de tuin. Na het schoffelen rest u slechts met een hark de border leeg te ruimen en het tuinvuil af te voeren.

Tip: Schoffel op een warme zonnige dag. Laat het vuil na het schoffelen een uur liggen en hark het eenvoudig uit de tuin. De onkruiden zijn dan geslonken en kunnen eenvoudig worden afgevoerd.

Het steken van onkruid gebeurt in slechts een aantal gevallen. Bij zware grong (moeilijk doordringbaar) kan het van belang zijn om wortelonkruiden er compleet met wortel uit te steken. Zevenblad is een moeilijk onkruid wat het beste te verwijderen is door het los stken van de grond en de worteldelen handmatig te verwijderen.

Wanneer u kiest voor een aanpak met bestrijdingsmiddelen dan blijven u de bovenstaande activiteiten bespaart. Geen zware arbeid, slechts een rondje door de tuin op zaterdag ochtend volstaat al om het eindbeeld (een onkruidvrije tuin) te behalen.

Wanneer onkruid verwijderen:

Wat is nu de beste manier om onkruid in borders te beperken? Hier zijn verschillende mogelijkheden en dus antwoorden voor. Eigenlijk is het per tuin en gebruiker verschillend en kunt u ook zelf het beste een keuze maken in de wijze van onderhoud van de tuin.

Het regelmatig actief verwijderen van onkruiden in de tuin is een absolute must. We kunnen het niet uit de hand laten lopen. Hiermee zouden we de controle over de onkruidgroei in de tuin compleet verliezen. Tuinonderhoud loopt van maart tot december.

Onkruid voorkomen in borders op een groene manier:

Om onkruid in de border te voorkomen kan je de borders ook net iets voller planten. Het is natuurlijk zo dat er alleen maar onkruid groeit daar waar geen begroeiing is en zonlicht vrij spel heeft. Naast het dichtplanten van uw border is er ook de mogelijkheid om de bodem te voorzien van bodembedekkers. Hiermee heeft u een natuurlijke bedekker op de grond en minimaliseert u de kans op onkruid. (let op: heeft aanlooptijd nodig)