Onkruid verwijderen in bestrating en borders (ook wel plantvakken genoemd) behoort tot een van de meest voorkomende tuinwerkzaamheden. En precies het onkruid verwijderen is één van de minder leuke activiteiten in de tuin. Gelukkig zijn er verschillende middelen die deze werkzaamheden een stuk aangenamer maken. Hierdoor blijft er tijd over voor de leuke dingen in de tuin, genieten.

Hoe onkruid verwijderen?vraagteken

Hoe kan je op een eenvoudige manier onkruid verwijderen in de tuin? Dat is een vraag die al vele geleerden jaren bezig houdt. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is de klus snel geklaard, in die zin, dat het onkruid vanzelf doodgaat en afsterft. Alsnog heb je dan te maken met het loof (overblijfsel na bestrijding) dat achter blijft. Wat rest is het verwijderen van onkruid met een stevige harde borstel. In veel gevallen volstaat de bezem in de schuur maar bij hardnekkige onkruiden kan een schrobborstel de uitkomst bieden.

Er zijn diverse manieren om op een gemakkelijke wijze onkruid te verwijderen. Alleen is dan wel belangrijk om te kijken waar de onkruiden staan. De aanpak voor onkruiden in de bestrating is anders dan de aanpak van de bestrijding van onkruid in de border.

Alles over Onkruid verwijderen in:

Alle tips en adviezen voor het snel en effectief verwijderen van onkruiden in bestrating en onkruiden in borders kunt u hier vinden. Overzichtelijk zodat u direct aan de slag kunt gaan.

Onkruid verwijderen van de bestrating of uit de border is makkelijk als je maar weet hoe. Je kan onkruid verwijderen op verschillende manieren.  Je kan het verwijderen op een milieuvriendelijke manier handmatig of met machines of met onkruid bestrijdingsmiddelen.

9 Manieren voor Onkruid verwijderen:

Heet water:  Een veel toegepaste manier van onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen heet water

Onkruid verwijderen

is het onkruid besprenkelen met heet water. Dit is een milieuvriendelijke manier van het bestrijden van onkruiden in de tuin en het is eenvoudig. Na het zetten van een kopje thee kan het overtollige water over een hoekje onkruid worden gegoten. De onkruiden verbranden min of meer door het hete water. In veel grotere gemeente is dit een veel toegepaste methode van onkruid bestrijding. Of het milieu vriendelijke is valt te bezien. Voor het bewerken van grote oppervlaktes is een behoorlijke hoeveelheid energie nodig om het water aan de kook te houden. Deze manier van onkruid bestrijden is voornamelijk voor het onkruid vrij maken van grote  bestratingen (bij gemeente) en kleine perceeltjes (met de waterkoker) voor de particulier.

Bosmaaier/trimmer: Onkruid verwijderen door middel van een bosmaaier en/of een trimmer is een makkelijke manier je slaat het onkruid van de bestrating af. Het nadeel van dit product is dat de wortels aanwezig blijven in de grond en zullen weer gaan groeien. Deze manier is alleen bedoeld voor bestratingen.

Branden:

 

Onkruid branden

Onkruid branden

Onkruid branden is een oplossing om bestaande onkruiden direct tebestrijden. Met behulp van gasbranders wordt het onkruid gedurende een korte periode blootgesteld aan een zeer hete brandhaard. Door de intensieve kortstondige hitte verbrand het onkruid direct. Het resultaat is direct zichtbaar. Voor de particuliere tuinzijn er speciale kleine branders waarmee u direct aan de slag kan. De kleine gasflesjes zijn nieuw te bestellen of navulbaar bij de bekende vul stations.Door eenvoudig met de brander een rondje door de tuin te doen pakt u heel eenvoudig alle zichtbare onkruiden aan. Het voordeel van deze manier van onkruidbestrijding is dat het een zeer eenvoudige manier is. Het nadeel is dat u een wat duurdere aanschaf heeft in de brander. Kijk voor meer informatie over de branders hier.

Borstelen: Een andere mechanische manier van het verwijderen van onkruid is door middel van borstelen. Het is mogelijk om onkruid van de bestrating af borstelen met een harde schrobborstel, staalborstel of een borstelkop op een bosmaaier of acuurtol. Je slaat hiermee het onkruid van de bestrating en maar neemt ook eventuele mossen en algen mee. Nadelen van deze wijze van onkruid verwijderen is dat de borstels schade aan de bestrating kunnen aanbrengen en dat de wortels van de onkruiden achterblijven in de bestrating. De kans op hergroei van de onkruiden is hierbij dus aanwezig. Waar ook over gesproken is zijn de residuen die tijdens het borstelen vrijkomen. In sommige gevallen kunnen de overblijfselen schadelijk zijn voor het milieu. Hierover zijn de meningen verdeeld.

Onkruidbestrijding:

Roundup spray

Roundup spray

De meest voorkomende manier van onkruid bestrijding is door het toepassen van onkruidbestrijdingsmiddel. Dit is verre weg de meest efficiënte manier van onkruid verwijderen, op zowel de korte als lange termijn. Na het toepassen van de bestrijdingsmiddelen zal de werkzame stof direct uiting hebben op de aanwezige onkruiden. De middelen zijn na een aantal uren al zichtbaar en het onkruid zal maanden weg blijven. Fabrikanten van bestrijdingsmiddelen zijn constant op zoek naar producten die voldoen aan de steeds strengere milieuwetgeving. Hierdoor wordt het voor de consument meer geaccepteerd om bestrijdingsmiddelen toe te passen. Met de insteek van biologische middelen is een compleet nieuwe weg ingeslagen in het bestrijden van onkruiden. Kijk voor alle onkruidbestrijdingsmiddelen in onze webshop.
Wieden:

Onkruid plukken

Onkruid plukken

Een van oudsher bekende wijze van het verwijderen van onkruid is het wieden. Het op deze wijze verwijderen van onkruiden is is een arbeidsintensieve manier. Dit plukken van de onkruiden uit de tuin is het meest gemakkelijk bij de grotere onkruiden.  Het verwijderen van deze onkruiden tijdens het plukken gaat in veel gevallen met wortel erbij. Hierdoor is de kans op terugkeer nihil. In veel gevallen is het verwijderen van de kleine onkruiden dan een kleine moeite en verwijder je het onkruid uit een geheel plantvank. Wat rest is een korte schoffelronde en bij een beetje zonnig weer verwelkt het onkruid voor uw ogen. Er zijn verschillende hulpmiddelen om het wieden van onkruid te vereenvoudigen. Knieplankjes, manden, handschoenen en stekers is slechts een greep uit de accessoires. Kijk voor een volledig overzicht in de webshop en profiteer van de aanbiedingen.
Schoffelen: Schoffelen is de meest voorkomende manier van onkruid verwijderen in de tuin. Deze methode wordt vaak gebruikt om het onkruid in de tuin los te maken en vervolgens met een hark te verwijderen. Wanneer u consequent uw schoffelrondes blijft maken dan heeft onkruid in de tuin weinig kans. Uiteindelijk put u het onkruid uit en zal u de strijd tegen het onkruid winnen. Deze biologische manier van onkruid verwijderen is een arbeidsintensieve manier. U kunt de onkruiden eenvoudig in de groene bak afvoeren of composteren in uw eigen tuin. Het compost kunt u vervolgens weer gebruiken als voeding voor de planten in de tuin. Het nadeel van schoffelen is dat ook eventuele wortels van planten, die aan de oppervlakte wortelen, beschadigen. Een voorbeeld hiervan is de Rhododendron.
Steken:

Onkruidsteker

Onkruidsteker

Onkruid steken is voornamelijk bedoeld om wortel onkruiden uit te steken uit borders of het gazon. Onkruiden met een lange penwortel kunt u hiermee eenvoudig verwijderen. Met de speciale wortelsteker kunt u moeiteloos ongewenste soorten uit het gazon of plantvak verwijderen. Hiermee verwijderd u het hele onkruid inclusief wortel.